270 kilometriä länteen: Tornio ja Haaparanta

Kati kirjoittaa:

Viime viikonlopulle oli luvattu niin jäistä ja märkää säätä, että päätimme lähteä pienelle kaupunkilomalle. Ensin pohdimme Oulua ja erämessuja, mutta päädyimme kuitenkin Tornioon ja Haaparantaan. 

Tuonne länsirajan kaksoiskaupunkiin on meiltä Sallasta 270 kilometriä. Matkaan kuluu pysähdyksen kanssa noin kolme ja puoli tuntia. Ihan riittävästi autossa istumista, mutta sellaista se on täällä pohjoisessa: välimatkat on pitkiä. 

Torniossa on hienoja vanhoja puutaloja.

Meillä kummallakaan ei juuri ollut käsitystä tai tietoa Torniosta. Opimme, että se on perustettu jo vuonna 1621 ja ollut silloin maailman pohjoisin kaupunki. Tornio on ollut merkittävä kauppa- ja rajanylityspaikka, mistä kertoo sekin että kaupunki oli aikoinaan Ruotsin varakkain kaupunki. Vuonna 1809 Ruotsi menetti Suomen Venäjälle ja raja vedettiin Tornionjokeen. Haaparannan kylä jäi Ruotsin puolelle, kaupunki siitä tuli vasta vuonna 1842. 

Tornion hieno puukirkko on 1600-luvulta.

Nykyisin Tornion ja Haaparannan kaupungit tekevät tiivistä yhteistyötä. Ne muodostavat kaksoiskaupungin, jota kutsutaan TornioHaparandaksi ja joiden välillä ei suuria rajamuodollisuuksia tarvitse suorittaa. Passi piti olla mukana, mutta sitä ei tarvinnut ottaa esiin kertaakaan, sillä rajan yli sai suhata vapaasti. 

Rajalla ei tarvitse kaivaa passia esiin, sen kuin ajelee vain nuo muutamat sata metriä.

Myös koira tarvitsee rajan ylityksiä varten oman lemmikkieläinpassinsa. Vitolle en ole sellaista ikinä hankkinut, joten poika sai rentoutua hotellihuoneessa sen aikaa kun pyörimme länsinaapurin puolella. 

Vitolle tämä ratkaisu oli varmasti ihan ok, sillä meidän hotelli oli viimeisen päälle hieno.

Yövyimme alkuvuodesta avatussa hotelli Mustaparrassa. Hotellin sisustuksen on kuulemma suunnitellut laulaja Marita Taavitsainen.

Hotelli huomioi kivasti lemmikit, Vito sai oman juomakupin, pyyhkeen ja puruluun. Tällainen aina lämmittää mieltä, ei siitä ole kauan kun koiria pidettiin vielä häirikköinä ja niiltä evättiin pääsy moniin sisätiloihin.

Muutenkin kaikki oli kyllä hotellissa kohdallaan: hyvä sijainti, maukas aamiainen, ilmainen parkki ja laadukas hotellin oma ravintola. Lämmöllä voimme suositella.

Sitten vielä tärkeimmät eli shoppailumahdollisuudet… Parhaat kaupat löytyivät naapurin puolelta. Muutamia outlettejä ja kivoja suomalaiselle uusia kauppoja. Ja onhan siellä Ruotsin puolella myös Ikea.

Täällä tuhlasimme.

Haglöfsin outlet oli hyvä, meidän kukkaroiden onneksi astuimme sisään vasta vajaa tunti ennen sulkemisaikaa. Partioaitan ja Peak Performancen liikkeissä taas oli normaalihintaista ja alea sekaisin.

Kaupat ottavat yleensä vastaan euroja ja kruunuja. Ruotsin puolella kaikki hinnat ovat kruunuissa, joten se voi hämätä suomalaista shoppailijaa. Rajaa ylittäessä pitää myös muistaa, että kellonaika vaihtuu: Ruotsissa ollaan tunti jäljessä. Tämä ilahdutti ainakin meitä, kun hetken jo luulimme saapuvamme outletille juuri sulkemisaikaan.

Matkailkaa ihmiset kotimaassa! Täällä on kaikkea kivaa.

Lisää TornioHaparandasta 

3 kommenttia artikkeliin ”270 kilometriä länteen: Tornio ja Haaparanta

  1. Risto Pohjanen

    Hei, minäkin sain tiedon tästä blogista vasta tuosta linkkaamastasi jutusta. Mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa! Olette näköjään käyneet Torniossa ja Haaparannallakin. Korjaisin sen verran, että Pohjoismaiden kansalaiset voivat ylittää rajan, liikkua ja oleskella Pohjoismaissa ilman passia, mutta henkilöllisyys on tarvittaessa pystyttävä todistamaan (ajokortti riittää). Esimerkiksi paikallisista varmasti kukaan ei pidä passia mukanaan käydessään Ruotsin puolella. Tulli pysäyttää käytännössä vain silloin, jos sillä on aihetta epäillä rajaa ylittävää merkittävästä rikoksesta (esim. epäily huumeiden salakuljetuksesta = ei koske ns. tavallista ihmistä). Jos aikoo viedä koiran rajan yli, niin silloin kyllä kannattaa ja pitääkin olla passi koiraa varten. Käsittääkseni koiriaan rajan yli lenkittävätkin pitävät koirapassia mukanaan. Tämä näin Torniosta kotoisin olevan kommenttina. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s